St. Catherine’s British School
St. Catherine's British School
Category / Area / Αθήνα, Ελλάδα
αρχιτεκτονικη μελετη Tombazis & Associates Architects
interior design
eDje Architects
φωτογραφια Athina Souli

Αρμονια αισθητικης και τεχνολογιας

Οι νέες εγκαταστάσεις του βρετανικού σχολείου St. Catherine’s στη Λυκόβρυση, έχουν ως στόχο να αντικατοπτρίσουν την πολυπολιτισμικότητα, το διεθνισμό, το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, την εξελικτική πορεία και την κατάκτηση της κορυφαίας θέσης του σχολείου στο χώρο της εκπαίδευσης. Τα νέα δεδομένα επιτάσσουν τη δημιουργία ενός εμπνευσμένου περιβάλλοντος, εξοπλισμένου με υπερσύγχρονους χώρους μάθησης αντάξιους της ιστορίας και της αποδεδειγμένης αριστείας του παγκοσμίου φήμης σχολείου.

Το έργο απέσπασε το Χρυσό βραβείο στην κατηγορία Public, στα Lighting Awards 2022.

Αρμονια αισθητικης και τεχνολογιας

St. Catherine’s British School
St. Catherine’s British School
St. Catherine’s British School
Οι προκλήσεις του
εργου

Ο χώρος υποδοχής / Lobby του κάθε σχολείου δημιουργεί την πρώτη εντύπωση σε μαθητές, γονείς και επισκέπτες. Για το λόγο αυτό, ο στόχος της πρότασης φωτισμού στο lobby του St. Catherine’s, ήταν διττός. Αρχικά, ο φωτισμός σμιλεύει την πρωταγωνιστική, αρχιτεκτονική φόρμα του conference room δημιουργώντας μια εμβληματική εικόνα στα μάτια του επισκέπτη, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί μια οικεία, φιλική ατμόσφαιρα με τη χρήση θερμών αποχρώσεων. Η επίλυση του φωτισμού με τη χρήση προβολέων ανοιχτής δέσμης, επί γραμμικών ραγών, δίνει έμφαση στο κτιριολογικό πρόγραμμα, ενισχύοντας τον προσανατολισμό στο εσωτερικό του κτηρίου.

Από το όραμα
στον σχεδιασμο

Στη βιβλιοθήκη και την αίθουσα μελέτης αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά όρια του χώρου και τα βιβλία που φιλοξενούνται σε αυτά. Συγκεκριμένα, γραμμικές διατάξεις φωτιστικών LED τύπου wall washer ακολουθούν τα μακρόστενα οριζόντια ράφια, διευκολύνοντας το έργο των μαθητών. Ένας open plan χώρος υποστηρίζεται από μια ήπια διάχυση του φωτισμού σε κατάλληλα επίπεδα έντασης για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης. Σε επίπεδο σχεδιασμού επιλέχθηκαν φωτιστικά σώματα με ήπιες γλυπτικές φόρμες που ισορροπούν σε ένα οικείο και ταυτόχρονα αρχιτεκτονημένο περιβάλλον.

St. Catherine’s British School
St. Catherine’s British School
Η ομάδα που
κανει τη διαφορα

Την συνολική αρχιτεκτονική μελέτη του έργου έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης, ενώ τον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων πραγματοποίησαν οι eDje Architects.

Η ομάδα του HUB ανέλαβε την πρόταση φωτισμού του μεγαλύτερου μέρους των εσωτερικών χώρων όπως: Lobby, αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκες, διάδρομοι, βοηθητικοί χώροι, χώροι σίτισης, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε το βασικό προμηθευτή του έργου σε φωτιστικά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Χώροι με
Χαρακτηρα

Στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια η μελέτη φωτισμού εστιάζεται στην οπτική άνεση μέσω της διασφάλισης της απαραίτητης έντασης και της ομοιόμορφης κατανομής, καθώς και την αποφυγή θαμβώσεων. Στο χώρο σίτισης, τα φωτιστικά σώματα σχεδιάστηκαν προκειμένου να εναρμονιστούν και να αναπτύξουν ένα διάλογο με τα τετράγωνα και στρογγυλά ηχοροαπορροφητικά πάνελ μεγάλων διαστάσεων. Στους χώρους κυκλοφορίας, η τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων σε κάθετο άξονα σε σχέση με το επιμήκες του διαδρόμου ενοποιεί το χώρο, ενώ μέσω της επανάληψης δίνει την έννοια της συνέχειας και της κίνησης. Στην πρόσοψη και τον ευρύτερο εξωτερικό χώρο, η επιλογή των φωτιστικών σωμάτων έγινε με γνώμονα την ανάδειξη των υλικών και της φύτευσης, αλλά και τη λειτουργική απόδοση του φωτισμού σε χώρους κίνησης και υπαίθριων καθιστικών χώρων.

St. Catherine’s British School
Go to Right Go to Left Slider Arrow Go to top Go down or download List Close Facebook Instagram Linkedin
Drag
Facebook Instagram Twitter Tumblr YouTube Pinterest Pinterest Soundcloud Behance Google Plus LinkedIn Search Email Tik Tok