St. Catherine’s British School
St. Catherine's British School
Category / Area / Αθήνα, Ελλάδα
εσωτερικη διακοσμηση eDje Architects
αρχιτεκτονικη μελετη
Αλέξανδρος Τομπάζης
φωτογραφια Αθηνά Σούλη

Αρμονια αισθητικης και τεχνολογιας

Οι νέες εγκαταστάσεις του βρετανικού σχολείου St. Catherine’s στην Λυκόβρυση, έχουν ως στόχο να αντικατοπτρίσουν την πολυπολιτισμικότητα, τον διεθνισμό, το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, την εξελικτική πορεία και την κατάκτηση της κορυφαίας θέσης του σχολείου στον χώρο της εκπαίδευσης. Τα νέα δεδομένα επιτάσσουν την δημιουργία ενός εμπνευσμένου περιβάλλοντος, εξοπλισμένου με υπερσύγχρονους χώρους μάθησης αντάξιους της ιστορίας και αποδεδειγμένης αριστείας του κορυφαίου σχολείου παγκόσμιας φήμης.

Το έργο απέσπασε το Χρυσό βραβείο στην κατηγορία Public, στα Lighting Awards 2022

Αρμονια αισθητικης και τεχνολογιας

St. Catherine’s British School
St. Catherine’s British School
St. Catherine’s British School
Οι προκλήσεις του
εργου

Ο χώρος υποδοχής / Lobby του κάθε σχολείου δημιουργεί την πρώτη εντύπωση σε μαθητές, γονείς και επισκέπτες. Για τον λόγο αυτό, ο στόχος της μελέτης φωτισμού στο lobby του St. Catherine’s, ήταν διττός.  Αρχικά, ο φωτισμός σμιλεύει την πρωταγωνιστική, αρχιτεκτονική φόρμα του conference room δημιουργώντας μία εμβληματική εικόνα στα μάτια του επισκέπτη, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί μία οικεία, φιλική ατμόσφαιρα με την χρήση θερμών αποχρώσεων.  Η επίλυση του φωτισμού με την χρήση προβολέων ανοιχτής δέσμης, επί γραμμικών ραγών δίνει έμφαση στο κτιριολογικό πρόγραμμα, ενισχύοντας τον προσανατολισμό στο εσωτερικό του κτιρίου.

Από το όραμα
στον σχεδιασμο

Στην βιβλιοθήκη και την αίθουσα μελέτης αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά όρια του χώρου και τα βιβλία που φιλοξενούνται σε αυτά. Συγκεκριμένα, γραμμικές διατάξεις φωτιστικών LED τύπου wall washer ακολουθούν τα μακρόστενα οριζόντια ράφια, διευκολύνοντας το έργο των μαθητών. Ένας open plan χώρος υποστηρίζεται από μία ήπια διάχυση του φωτισμού σε κατάλληλα επίπεδα έντασης για την λειτουργία της βιβλιοθήκης. Σε επίπεδο σχεδιασμού επελέγησαν φωτιστικά σώματα με ήπιες γλυπτικές φόρμες που ισορροπούν σε ένα οικείο και ταυτόχρονα αρχιτεκτονημένο περιβάλλον.

St. Catherine’s British School
St. Catherine’s British School
Η ομάδα που
κανει την διαφορα

Την συνολική αρχιτεκτονική μελέτη του απαιτητικού έργου έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης, ενώ ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων πραγματοποιήθηκε από τον τους eDje Architects. Η ομάδα του HUB εκπόνησε την μελέτη φωτισμού του μεγαλύτερου μέρους των εσωτερικών χώρων όπως: Lobby, αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκες, διαδρόμους, βοηθητικούς χώρους, χώρους σίτισής ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε τον βασικό προμηθευτή του έργου σε εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό.

Χώροι με
Χαρακτηρα

Στις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια η μελέτη φωτισμού εστιάζεται στην οπτική άνεση μέσω της διασφάλισης της απαραίτητης έντασης και της ομοιόμορφης κατανομής καθώς και την αποφυγή θαμβώσεων. Στον χώρο σίτισης, τα φωτιστικά σώματα σχεδιάστηκαν προκειμένου να εναρμονιστούν και να αναπτύξουν ένα διάλογο με τα τετράγωνα και στρογγυλά ηχοροαπορροφητικά πάνελ μεγάλων διαστάσεων. Στους χώρους κυκλοφορίας, η τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων σε κάθετο άξονα σε σχέση με το επιμήκες του διαδρόμου ενοποιεί τον χώρο, ενώ μέσω της επανάληψης δίνει την έννοια της συνέχειας και της κίνησης. Στην πρόσοψη και τον  ευρύτερο, εξωτερικό χώρο, η επιλογή των φωτιστικών σωμάτων έγινε με γνώμονα την ανάδειξη των υλικών και της φύτευσης αλλά και την λειτουργική απόδοση του φωτισμού σε χώρους κίνησης και υπαίθριων καθιστικών χώρων.

St. Catherine’s British School
Go to Right Go to Left Go to top Go down or download List Close Facebook Instagram Linkedin
Drag
Facebook Instagram Twitter YouTube Pinterest Pinterest Soundcloud Behance Google Plus LinkedIn Search Email