Οι άνθρωποι αποτελούν το επίκεντρο των εργασιακών χώρων
Οι εταιρείες που θέλουν να προσελκύσουν και να αποκτήσουν τα καλύτερα ταλέντα σχεδιάζουν το γραφείο ως προορισμό και όχι ως υποχρέωση. Οι χώροι εργασίας που είναι φιλόξενοι και προσεγμένοι, που έχουν ελεγχόμενα επίπεδα θορύβου και είναι εξοπλισμένοι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία των εργαζομένων, ενώ ενισχύουν την παραγωγικότητά τους και τη συνεργασία μεταξύ τους.
Μορφές εργασίας
Οι χώροι στους οποίους μπορεί κάποιος να συγκεντρωθεί, χωρίς περισπασμούς, δεν υπήρξαν ποτέ τόσο σημαντικοί. Η έλλειψη (ακουστικής) ιδιωτικότητας συνδέεται κυρίως με τα ανοιχτά γραφεία (open spaces).
Περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας μεταξύ συνεργασίας και ατομικής εργασίας.
Οι σύγχρονοι χώροι εργασίας θα πρέπει να υποστηρίζουν και τις δύο μορφές εργασίας, ομαδική και ατομική, προνοώντας τόσο για τον σχεδιασμό χώρων που προάγουν την ιδιωτικότητα όταν αυτή είναι απαραίτητη, όσο και για χώρους συλλογικής εργασίας που προάγουν το ομαδικό πνεύμα.
Ο χώρος εργασίας αλλάζει
- ευημερία
Ο άνθρωπος πρέπει να είναι το επίκεντρο του σχεδιασμού ενός γραφείου, ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος που να υποστηρίζει και να βελτιώνει την υγεία, την ευτυχία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Από τον βιοφιλικό σχεδιασμό, τους υπαίθριους χώρους εργασίας, τη χρήση φυσικών υλικών μέχρι την έξυπνη χρήση του φυσικού και τεχνητού φωτισμού. - ευελιξία
Ο ρόλος του γραφείου έχει αλλάξει σημαντικά και οι επιχειρήσεις πλέον οφείλουν να είναι ευέλικτες. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να μπορούν να αναδιαμορφώνουν τους χώρους εργασίας τους ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά. Έτσι, όχι μόνο θα διατηρήσουν σε εγρήγορση το υπάρχον προσωπικό, αλλά θα προσελκύσουν και νέα ταλέντα. - υβριδική εργασία
Το μέλλον του χώρου εργασίας είναι υβριδικό και ευέλικτο. Οι μεγάλες μετακινήσεις, η μειωμένη παραγωγικότητα και η δυσκολία συγκέντρωσης στο εταιρικό γραφείο είναι οι κύριοι λόγοι για την αλλαγή. Η μείωση των μεγάλων εταιρικών κτηρίων και η αύξηση των δορυφορικών γραφείων σε διάφορες τοποθεσίες ενθαρρύνει την τοπική εργασία, καθιστώντας έτσι την εργασία πιο κοντά στο σπίτι για πολλούς. - βιωσιμότητα
Η δημιουργία ενός χώρου εργασίας που προάγει την οικολογική και περιβαλλοντική ισορροπία αποτελεί σίγουρα τάση της εποχής. Εκτός από τα τεράστια οφέλη της βελτίωσης του περιβαλλοντικού αντίκτυπου, η δημιουργία ενός πιο πράσινου χώρου είναι αυτό που επιθυμούν οι εργαζόμενοι.
Οι επιδράσεις του φωτός στον άνθρωπο
- οπτική επίδραση
Ο καλός φωτισμός προάγει την οπτική απόδοση και ενισχύει την οπτική άνεση. Το υπερβολικό φως, η θάμβωση και το ανεπαρκές φως μπορεί να είναι επιβλαβή. - συναισθηματική επίδραση Το φως εντείνει τα συναισθήματά μας. Το φως της ημέρας και ο τεχνητός φωτισμός προσδίδουν στην αρχιτεκτονική και το περιβάλλον του χώρου εργασίας το σωστό φως, δημιουργούν ατμόσφαιρα και αίσθηση ευεξίας.
- βιολογική επίδραση
Το φως επηρεάζει σημαντικά τους ανθρώπινους κυκλικούς ρυθμούς, τον ύπνο και τη διάθεση. Ρυθμίζει τις φάσεις αφύπνισης και ύπνου και επηρεάζει σημαντικά την υγεία και την απόδοση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να είναι διεγερτικό, ενώ το βράδυ πρέπει να είναι ηρεμιστικό.
Επιμέρους χώροι γραφείων και οι τρόποι φωτισμού τους
Entrance – δημιουργήστε εντύπωση και ένα ζεστό αίσθημα καλωσορίσματος
Αναπόφευκτα, το ύψος της οροφής σε μια είσοδο αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το φωτισμό και ταυτόχρονα μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι ιδιαίτερο και εντυπωσιακό. Κρατήστε τους χώρους υποδοχής ανοιχτούς, με σαφώς σηματοδοτημένες τις διαδρομές προς το ασανσέρ, τους ορόφους και τα γραφεία.
Lobby
Στα κτήρια γραφείων, τα lobbies είναι κυρίως μεγάλοι χώροι πολλαπλών χρήσεων, όπου οι άνθρωποι συχνάζουν, συζητούν ή εργάζονται.
Συνεπώς, ο φωτισμός πρέπει να είναι δυναμικός και ελκυστικός.
Reception
Η ρεσεψιόν είναι το κεντρικό σημείο του lobby που αντικατοπτρίζει την ταυτότητα μιας εταιρείας.
Εκτός από τη δημιουργία μιας ευχάριστης ζεστής ατμόσφαιρας, το φως πρέπει να δημιουργεί ένα υψηλής ποιότητας περιβάλλον εργασίας για το προσωπικό, θέτοντας τις βάσεις μιας tetatet επικοινωνίας με αυτοπεποίθηση, αλλά και με χαλαρή διάθεση.
Office – επικεντρωθείτε στην εμπειρία του εργαζόμενου
Οι οργανισμοί συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός χώρου, στον οποίο οι άνθρωποι να θέλουν να εργάζονται. Ο φωτισμός, η ποιότητα του αέρα, η θερμοκρασία και η ακουστική που μας περιβάλλουν στην εργασία μας παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην σωματική όσο και τη νοητική μας ευεξία.
Το περιβάλλον του γραφείου χρειάζεται στρατηγικό φωτισμό, ο οποίος να ανταποκρίνεται σε διάφορες εργασιακές ρυθμίσεις, όπως διαρρυθμίσεις ανοιχτού χώρου, ζώνες εστίασης, ομαδικά, αλλά και ατομικά γραφεία. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζονται η παραγωγικότητα και η άνεση σε διαφορετικά εργασιακά σενάρια.
Τύποι γραφείων
- Open plan office
Οι ανοιχτές διατάξεις υποστηρίζουν τη συνεργασία. Από την άλλη πλευρά, όταν το αντικείμενο της εργασίας απαιτεί συγκέντρωση, αυτές μπορεί να γίνουν εφιαλτικές. Ο συνδυασμός φωτός και ηχοαπορροφητικών στοιχείων μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ακουστική ενός γραφείου.
- Φως εκεί που χρειάζεται
Ο φωτισμός, ο οποίος είναι προσαρμοσμένος στη θέση των επίπλων και μπορεί να ρυθμίζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις των χρηστών, είναι ο πιο υγιεινός. Αποτελεί μια αποτελεσματική και βιώσιμη λύση. Η άμεση/έμμεση κατανομή φωτός από κρεμαστά ή ελεύθερα φωτιστικά σώματα απευθείας στο χώρο εργασίας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων.
- Μετακινούμενος φωτισμός
Εάν αλλάζετε συχνά τη διαρρύθμιση του χώρου εργασίας, τότε θα πρέπει να μπορείτε να προσαρμόζετε σε αυτήν και το φωτισμό. Ελεύθερα φωτιστικά σώματα ή track spots δεν χρειάζονται εγκατάσταση και σας επιτρέπουν να μετακινηθείτε.
- Γενικός φωτισμός
Ο γενικός και ομοιόμορφος φωτισμός σε ένα δωμάτιο, προσφέρει τη δυνατότητα μετακίνησης των επίπλων, ενώ ταυτόχρονα είναι κατάλληλος για γραφεία προς ενοικίαση.
- Ακουστικός φωτισμός
Με φωτισμό που συνδυάζει φως και απορροφητές ήχου, μπορούμε να συμβάλλουμε στην καλύτερη ακουστική του γραφείου και βοηθάμε τους εργαζόμενους να παραμείνουν συγκεντρωμένοι.
- Home office
Η εργασία από το σπίτι έχει γίνει πλέον μια νέα πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν ένα γραφείο στο περιβάλλον του σπιτιού τους, όπου είναι επίσης σημαντικό να εξασφαλιστεί επαρκής φωτισμός. Η επιλογή άμεσου και έμμεσου φωτισμού με δυνατότητα ρύθμισης αποτελεί μια εξαιρετική λύση.
- Δυναμικός φωτισμός γραφείων
Ο φωτισμός του γραφείου μπορεί να ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο που να κρατά σε εγρήγορση τους εργαζόμενους ή να συμβάλλει στη διατήρηση της συγκέντρωσής τους. Ο κατάλληλος φωτισμός μπορεί επίσης να αμβλύνει τις αγχωτικές καταστάσεις, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη απόδοση των εργαζομένων. Επιπλέον, η ευεξία των ανθρώπων μπορεί να ενισχυθεί με την προσαρμογή της θερμοκρασίας χρώματος και της ποσότητας του τεχνητού φωτός με το φυσικό φως της ημέρας, με την ώρα, αλλά και το είδος των καιρικών συνθηκών.
Night shifts
Η σκηνή ημερήσιου φωτισμού (daylight scene) επιτρέπει την εξατομίκευση του άμεσου φωτός, ενώ το έμμεσο φως παραμένει αναμμένο στο 100%.
Στις νυχτερινές βάρδιες (night shift scene), δεν είναι παρόντες όλοι οι εργαζόμενοι στο γραφείο, οπότε για να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, ο έμμεσος φωτισμός πρέπει να παραμείνει αναμμένος, αλλά σε χαμηλότερη ένταση.
Meeting Room
Οι αίθουσες συνεδριάσεων χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως. Διαφορετικές καταστάσεις απαιτούν διαφορετικά σενάρια φωτισμού.
Η ένταση του φωτισμού, το χρώμα του φωτός και ο συνδυασμός άμεσου και έμμεσου φωτισμού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν χωρίς να εγκαταλείπεται η αισθητική.
Corridors
Οι διάδρομοι έχουν εξελιχθεί σε πολυλειτουργικούς χώρους που διευκολύνουν συναντήσεις, συνομιλίες και σύντομες διεκπεραιώσεις. Ο φωτισμός τους πρέπει να είναι επαρκής για διάφορες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα να δημιουργεί μια διακριτική ατμόσφαιρα και να βοηθά στην εύρεση του προσανατολισμού μέσα στο περιβάλλον του γραφείου.
Feel free to be creative with light
Οι διάδρομοι με συχνή κυκλοφορία αξίζει να αναδεικνύονται με ωραίο και δημιουργικό τρόπο. Δημιουργήστε συνθέσεις, τολμήστε να κάνετε κάτι μη αναμενόμενο ή ακόμα μπορείτε να ακολουθήσετε τα σχήματα του κτηρίου.
Light communicates
Η διαφορετική τοποθέτηση των φωτιστικών έχει διαφορετικά αποτελέσματα.
Οι φωτεινές γραμμές θα δώσουν κατεύθυνση και θα καθοδηγήσουν τους ανθρώπους μέσα στο χώρο αν είναι τοποθετημένες παράλληλα με την κίνηση. Από την άλλη πλευρά, τα φωτιστικά που τοποθετούνται κάθετα στην κίνηση επεκτείνουν οπτικά το χώρο, οριοθετούν τα επιμέρους τμήματα και «σπάνε» το μακρύ διάδρομο.
Staircase – let’s take the stairs
Οι σκάλες δεν είναι μόνο λειτουργικά αλλά και αισθητικά στοιχεία του γραφείου, με λύσεις φωτισμού που τονίζουν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και προάγουν την ευεξία ενθαρρύνοντας τη χρήση της σκάλας.
Γενικός φωτισμός
Αν θέλετε οι σκάλες να φωτίζονται ομοιόμορφα, επιλέξτε το γενικό φωτισμό. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο κατάλληλη όταν οι σκάλες είναι πολυλειτουργικές και χρησιμεύουν επίσης ως χώρο συνάντησης ή ως αμφιθέατρο.
Common Areas – let’s take a break
Οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως οι καφετέριες, οι χώροι φαγητού, παιχνιδιού και τα γυμναστήρια, έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την ευημερία και τη συνεργασία των εργαζομένων, με ευέλικτα σχέδια φωτισμού που δημιουργούν δυναμικές ή χαλαρωτικές ατμόσφαιρες ανάλογα με τη δραστηριότητα.
Toilet – μην υποτιμάς το ρόλο της τουαλέτας
Ο χώρος της τουαλέτας δεν παραβλέπεται στο σχεδιασμό γραφείων. Άλλωστε οι τουαλέτες λειτουργούν και αυτές ως ο καθρέφτης μιας εταιρείας.
Οι λύσεις φωτισμού για αυτούς τους χώρους πρέπει να εξασφαλίζουν καθαριότητα, άνεση και λειτουργικότητα, βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία των χρηστών και αντανακλώντας τη δέσμευση της εταιρείας για την ικανοποίηση και την ευημερία των εργαζομένων.
Πηγή (κείμενο & εικόνες): Intra Lighting
Επιμέλεια κειμένου: Μυρτώ Τεμπελοπούλου – Lighting Consultant